01.10.2016 - Ceremonia otwarcia Beijing Tourist Festival 2016
Pobudka tradycyjnie była bardzo wcześnie. Śniadanie podano nam do autobusu i przed 7 rano wyjechaliśmy na występ. Na miejscu przeszliśmy kontrolę bezpieczeństwa i zameldowaliśmy się w strefie oczekiwania na występ.
Czas oczekiwania na występ skracaliśmy sobie jak poprzednio robieniem wspólnych zdjęć. Dla rozruszania międzynarodowego towarzystwa zorganizowaliśmy występ i świetnie się wszyscy bawiliśmy.
Czas na występ.
Po występach, które były rejestrowane przez państwową chińską telewizję - pojechaliśmy najpierw nauczyć się, jak należy parzyć herbatę a potem do sklepu, gdzie obowiązkowo trzeba się targować :-)
Znaleziona za solidnie zamkniętą szafką, najdroższa herbata w sklepie - typu pu-erh, kosztuje prawie 25 000 zł. Herbata tego typu sprzedawana jest w postaci prasowanych krążków. Trzeba dodać, że w przypadku takich herbat, ich cena rośnie z każdym kolejnym rokiem. My próbowaliśmy herbaty pu-erh tylko pięcioletniej. O herbatę za szklaną szybą nikt z nas się jednak nie tagował, pomimo tego, że wraz z herbatą dostaje się certyfikat autentyczności.
Przed zakupami pospacerowaliśmy uliczkami, gdzie wśród wielkiego tłoku można znaleźć klimat dawnego Pekinu - bez błyszczących wysokich biurowców i szalonego ruchu ulicznego.
Po kolacji - kolejny spacer, tym razem wzdłuż uliczki otaczającej jezioro, gdzie znajdują się niezliczone restauracje i kafejki. Zmęczeni wróciliśmy do hotelu - to był bardzo długi dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz